Wanbetalende huurder? “Ga gewoon eens in hoger beroep!”
13 november 2017Transformatie project Amersfoort aangekocht door één van onze opdrachtgevers
7 februari 2018Kantoren moeten vanaf 1 januari 2023 voldoen aan energielabel-C verplichting. Wat moet je doen?
Wacht in ieder geval niet te lang en schuif het niet voor je uit! Tref op tijd de juiste maatregelen, zodat je vanaf 1 januari 2023 geen huurinkomsten mist en je huurders niet op straat komen te staan.
Wij adviseren en begeleiden je op tijd naar minimaal energielabel C!
Het artikel van bouwwereld.nl d.d. 13-11-2017 beschrijft wat de gevolgen kunnen zijn.
Vanaf 1 januari 2023 mogen kantoren met een energielabel D of lager niet langer gebruikt worden. De eigenaar mag zo’n pand niet meer verhuren en verliest dus huurinkomsten. Ook mogen huurders niet in het pand blijven zitten en moeten verhuizen naar een ander kantoorpand, dat wel voldoet aan de label-C-verplichting.
Volgens bouwonderneming Heembouw is het bewustzijn in de kantorenmarkt over deze dreigende vooruitzichten nog ver onder de maat. “Wanneer het nu 2023 zou zijn, zou 80% van de kantoren in Nederland niet meer gebruikt mogen worden”, zegt Durk van Loon, commercieel directeur van Heembouw. “Al die kantoren voldoen nu nog niet. De verhuurders lijken de noodzakelijke verduurzaming voor zich uit te schuiven, of zijn zich nog amper bewust van hun verplichtingen. De huurders zijn in de meeste gevallen helemaal onwetend of zien het als een probleem van de verhuurder. Terwijl het straks toch ook echt hun probleem is.”
Actie ondernemen
Van Loon adviseert huurders dan ook om niet passief af te wachten, maar na te vragen hoe het er met hun kantoor voor staat. Ook verhuurders die denken dat ze nog alle tijd hebben, omdat de wettelijke deadline tenslotte nog een paar jaar weg is, dienen volgens hem in te zien dat de urgentie groter is dan ze denken. “Wanneer al die gebouweigenaren tot het laatste moment wachten met het nemen van de nodige maatregelen, komt de bouw eenvoudigweg handen te kort om dat allemaal zo snel te realiseren. Grote kans dat die combinatie van schaarste en tijdsdruk ook de kosten omhoog jaagt. Alle reden dus om nu al actie te ondernemen.”
Rekentool voor verduurzaming
Om gebouweigenaren snel een eerste indruk te kunnen geven van die kosten, ontwikkelde Heembouw een QuickScan die op basis van minimale gebouwinformatie een ruwe, maar realistische kostenindicatie genereert. Hiervoor hoef je slechts enkele gegevens in te vullen: adres, bouwjaar, aantal vierkante meters en aantal verdiepingen. Op basis van deze data kan de QuickScan bepalen welke maatregelen nodig zijn om tot energielabel C te komen. Vooral het bouwjaar van het pand is van belang. Tjeerd van der Ploeg, adviseur verduurzaming kantoren bij Heembouw en ontwikkelaar van deze rekentool: “Voor een kantoorgebouw uit de jaren ’60 zijn de maatregelen en de bijbehorende investering bijvoorbeeld veel ingrijpender dan voor een gebouw uit de jaren ’90. Daardoor kunnen de kosten wel variëren van € 17,- tot € 180,- per vierkante meter. Bij de berekening kiest de tool uit 20 mogelijke maatregelen de totaaloplossing met de beste prijs-kwaliteit verhouding voor het betreffende gebouw.”
Kosten in de praktijk
Volgens Van der Ploeg heeft de markt de neiging om de vereiste budgetten voor verduurzaming te onderschatten. “Er zijn op dit moment meer tools op de markt met behulp waarvan duurzaamheidsberekeningen gemaakt kunnen worden. Veel daarvan schatten naar onze overtuiging de kosten te laag in. De oorzaak daarvan schuilt erin dat zij met theoretische oplossingen rekenen, die in de praktijk veelal niet uitvoerbaar zijn. Onze QuikScan bepaalt daarom de kosten op basis van projecten met vergelijkbare kenmerken (zoals bouwjaar en technische opbouw). Ook nemen we onze praktijkervaring mee bij het bepalen van maatregelen. Bijvoorbeeld bij het toepassen van LED-verlichting. Alleen de lichtbron vervangen zou op dit moment het goedkoopst zijn, maar in werkelijkheid is de meest duurzame en op lange termijn goedkoopste oplossing het vervangen van het gehele armatuur. Ook betekent dit dat we bijvoorbeeld uitgaan van binnenisolatie met een voorzetwand, omdat we weten dat spouwmuurisolatie in de praktijk vaak niet mogelijk is.”
Huurders vasthouden of verliezen
Van Loon: “Onze oproep aan gebouweigenaren is dan ook om niet tot het laatste moment te wachten met de verduurzaming. De kans is groot dat je dan onaangenaam verrast wordt door de hoeveelheid tijd en geld die ermee gemoeid blijkt te zijn. En dan gaat de tijd ineens heel erg dringen.” En hij voegt eraan toe: “Door nu in actie te komen, heb je ook voldoende tijd om een gunstige financiële regeling te treffen. De banken zijn op het moment wel degelijk bereid om een goed doordacht verduurzamingsplan te financieren. Beter gezegd: juist verduurzaming zien ze als een investering waar ze graag geld voor beschikbaar stellen. Sommige banken (onder andere ING & ABN AMRO) stellen zelfs dat zij vanaf 2018 alleen nog maar groene kantoren (label C of hoger) financieren.“
Bovendien, naarmate 1 januari 2023 dichterbij komt, zullen ook de huurders zich steeds meer bewust worden van de eisen die de overheid stelt. Van Loon: “Een verhuurder die nog niet over het juiste label beschikt, geeft zijn huurders wel een bijzonder sterke onderhandelingspositie. Bovendien creëert hij onzekerheid over hun toekomst, met als mogelijk gevolg dat ze uit voorzorg hun contract opzeggen en op zoek gaan naar een kantoor dat wél voldoet aan de wettelijke eisen.”
Sancties op overtreding
Het is op dit moment nog onduidelijk hoe de overheid de label-C-verplichting straks wil gaan handhaven. Van der Ploeg: “Kantoren met een te laag energielabel mogen vanaf 1 januari 2023 niet meer worden gebruikt als kantoor, dat staat vast. Het is echter nog onduidelijk welke sancties worden opgelegd wanneer zo’n pand toch verhuurd wordt. De nadere wetgeving hierover is door de overheid aangekondigd voor komend voorjaar. Aangezien het nieuwe kabinet zijn duurzaamheidsdoelstellingen flink heeft aangescherpt, is de verwachting dat dit één van hun speerpunten zal worden.”